19 d’abr. 2011

"ENVOLTINI" DE LLUÇ, TOMÀQUET I MISO


Aquest dissabte volíem menjar peix, ens venia molt de gust, i ens vam acostar, ben d’hora a la peixateria, a veure que “pescàvem”. Ens vam enamorar d’un lluç que ens mirava des del seu llit de gel i que ens deia: “A mi, a mi, escolliu-me -me a mi !!”.

Doncs li vam fer cas i ens el vam emportar a casa, i de camí ja pensàvem quin “tractament” li podríem donar. Que si al vapor, amb verduretes, o a la planxa, amb amanida…I va ser, finalment, una barreja de totes dues coccions. Vam pensar a fer-lo embolicat en una verdura i a la planxa, de forma que fos la verdura qui revés l’impacte de la cocció directe i el lluç se’ns cogués a dins en una mena de “vapor”…Sembla una mica complicat però en quant llegiu la recepta ho tindreu més clar.

Al final va resultar un plat força aparent, divertit, sa, i molt bo. Ens el vam menjar, com a plat únic, acompanyat d’un bol amb fulles d’enciam, oli,sal i vinagre. I és un plat molt indicat per a quant tingueu convidats, ja que ho podeu tenir tot fet i muntar els plats en un moment.

Vinga va, la recepta:

Ingredients (per a 5 persones):

Lluç 1 peça de 1’2 Kg

Carbassó mitjà 4 unitats

Puré d’oliva negra 100 grs

Tomàquet madur 2 unitats

All 1 grill pelat

Julivert 15 fulles

Miso 50 grs.

Xampinyons 15 unitats

Oli d’oliva 100 ml

Broquetes de bambú 8 unitats


Comenceu porcionant el lluç com ja us he mostrat. Reserveu-lo en fred a la nevera.

Talleu el carbassó a lamines ben primes, ajudant-vos de la mandolina. Es un estri que haurieu d'incorporar a la vostra cuina, no és gens car i us ajudarà moltíssim per a moltes preparacions.Serveix básicament per fer làmines de qualsevol vegetal si de diversos gruixos.

Poseu un cassó amb aigua salada al foc i quan bulli poseu-hi les làmines de carbassó. Conteu fins a 10 i coleu-les i passeu-les per aigua freda, per aturar la cocció. Encara que us assembli que són crues, aquesta mínima cocció és el que busquem, just que s’estovin per poder embolicar el lluç.


Poseu 4 làmines horitzontalment, encavallant-les, i poseu una porció de lluç al damunt.Talleu els extrems, de forma que ,en embolicar el lluç no us sobri molt carbassó...Ho haureu de calcular!


Salpebreu tot el conjunt i pinteu el lluç amb una mica de puré d’olives negres. Tanqueu el peix amb les làmines de carbassó, ara d’un costat i ara de l’altre.

Travesseu el lluç amb una broqueta de bambú , ja que us ajudarà a manipular-ho. Repetiu la operació amb la resta del peix i carbassó i reserveu en fred.



Per fer la vinagreta, Escaldeu i peleu els tomàquets. Traieu-los les llavors i talleu la carn en petits daus. Reserveu.

En un bol ,escalfeu al microones una miqueta d’aigua, just per dissoldre el miso. Un cop dissolt, reserveu-lo.

Piqueu ben fi el grill d’all pelat i el julivert. Reserveu també.

En un cassó al foc, poseu l’oli d’oliva, i feu coure l’all picat, a foc suau,sense que es cremi. sigui daurat afegim el tomàquet, una culleradeta de sucre, el julivert i el miso, i apaguem el foc, de forma que tot el conjunt es confiti amb la calor residual de l’oli i el cassó.



Per servir-ho, farem els xampinyons nets a la planxa, i seguidament els envoltinis de lluç, ajudant-nos de les broquetes per donar-los la volta.


Es important tapar els envoltinis amb una tapa per tal que el vapor que s’hi formi a dins ajudi a la cocció del lluç. Quan els carbassons serán daurats,1 minut per cada banda, el lluç ja serà cuit. Si voleu una cocció més llarga, deixeu-los una estona més al foc.

Poseu el xampinyons i els envoltinis al plat i salseu-los amb la vinagreta de tomàquet i miso una miqueta entebiada.I aqui teniu el resum de cóm us quedarà aquest lluç.Boniiiisssiiim!!!

Bon profit!!

5 comentaris:

  1. Hola, Lluís.
    M'ha agradat molt aquesta recepte, però tinc algun dubte: On trobo la mandolina i cóm faig el puré d'olives?
    Moltes gràcies.

    ResponElimina
  2. Hola Elisabet!!
    Espero que estiguin clars els passos per fer la recepta, crec que es força fàcil.
    La mandolina ,com la de la foto, es de tall ceràmic, o sigui que la fulla de tall es de ceràmica. No és cap novetat, hi ha ganivets que són de ceràmica i van molt bé. Jo la vaig trobar a Gadgets de Cuina (http://gadgetscuina.com/?section=catalog_subcategories&lang=cas), que esta al c/ Aragó, cantonada Balmes, pero la podràs trobar o d'altres semblants a d'altres botigues d'estris de cuina. Crec recordar que em va costar uns 18 euros.
    El pure d'olives, cap problema: el compres fet. Hi ha de moltes marques, i el trobaràs a qualsevol super. En diuen olivada, i si no recordo malament, el que vaig fer servir es Moli de Pomeri. Et servirà per a d'altres preparacions, com per amanir uns tomaquets amb parmesà i orenga, per exemple. I aguanta força temps a la nevera. Si us agraden les olives, no donareu temps a que es faci malbé.
    Petonets!

    ResponElimina
  3. Hola Lluis!
    Els passos per fer la recepta estan clars. Ara quam m'hi posi ja t'ho diré. Gràcies.
    Elisabet

    ResponElimina
  4. Hola Lluis!
    Ahir per dinar vaig fer els "Envoltini de lluç" i
    van se tot un èxit. Moltes gràcies.
    Fins Aviat!

    ResponElimina
  5. Felicitats!! Espero penjar aviat més receptes que t'agradin. Podries probar amb les "costelles" de lluç!

    ResponElimina