4 de gen. 2013

SOPA DE PEIX "IMPORTANT"



Hola!! Aquesta sopa té aquest nom perque és un xic més laboriosa que la sopa de peix normal, però realment el resultat paga la pena. L'acostumo a fer quan tinc força "material" al congelador, ja sabeu, caps i espines que vas guardant quan compres peix i la peixatera et diu "el cap el voldràs??". Jo sempre m'ho quedo, i tambè les espines, i quan ja en tinc força,  doncs faig aquesta sopa. El millor de tot és que en podeu fer una bona quantitat i congelar el que us en sobri, per dos o tres àpats més. D'entrada us dic que el desplegament d'estris i temps és una mica  més que en una sopa normal, i per això ,cal aprofitar l'esforç i guardar per altres àpats.
Va, que comencem:
La idea principal és que és una sopa "enriquida". Normalment, la sopa de peix és una infusió de peixos diversos amb unes verdures que li donaran flaire i un sofregit de ceba, all, tomàquet...Això segons cada casa, es clar!!. Doncs en aquest cas, les verdures que hi dónen aroma les faig una mica a banda , les trituro i les incorporo a la sopa, . D'aquesta forma, la sopa queda més cremoseta i porta tota la fibra de les verdures.
La idea va nèixer "d'enriquir " la sopa que faig a l'escola, que quedava molt aigualida, i de donar-li més volum i prestància. Des que la faig així, els nens diuen que els agrada més!!

Bé, aqui teniu els primers ingredients. Al plat de dalt a l'esquerra hi ha les verdures "triades" que cuinarem i triturarem per enriquir la sopa. Hi ha porro, branques d'api, pastanaga i alls pelats. També hi podrieu posar xirivia, carbassa, o la verdura que més us agradi...Al plat de la dreta hi ha les parts menys "nobles" d'aquestes verdures, es a dir les fulles més verdes i fibroses. Aquestes NO les llençarem, es clar, ens serviran per donar aroma i les afegirem a la cassola a on cuinarem el peix. I a la part de sota, els ingredient per fer el sofregit, és a dir, ceba, tomàquet i en aquest cas, una miqueta de llorer.
Som-hi. Com ja us podreu imaginar, necessitarem tres cassoles. Una petita per fer el sofregit de tomàquet, una de mitjana per les verdures , i una de grossa per fer la sopa de peix.
Començarem amb el sofregit. En un cassó posem a fregir la ceba, amb oli d'oliva, i quan serà ben rossa ,afegim el tomàquet. Deixem que tot vagi agafant la concentració necessaria, fins a tenir un sofregit bén espès, amb aspecte de melmelada. El reservem.

Bé, aquí teniu el peix. Ja us he dit que en part és el que tenia congelat, però a la peixatería he comprat una mica més, i sobretot, he agafat unes quantes galeres, que li donaran un gustet a marisc molt bó. Sempre que feu sopa de peix, és molt important que hi poseu alguna closca, com ara galeres o cranc de platja, el de color ros, que hi donaran un gustet molt elegant.A més de la closca, com veieu, hi ha un petit congre, lluernes, cintes i un cap de rap, així com caps i espines de lluç.
Doncs anem amb el peix. El rentem a sota l'aixeta i el reservem.Posem  una olla alta al foc i, amb un xic d'oli d'oliva, sofregim les closques, en aquest cas les galeres, fins que quedin ben rosses per totes bandes. Això és important per que el gust final de la sopa no té res a veure si hem enrossit o no el marisc.Posem el peix que teniem reservat a sobre de les galeres i ho cobrim amb aigua. Afegim les verdures menys "nobles" i ho posem a bullir, tot junt, una mitja hora.

Aquí teniu la sopa en els seus inicis, les galeres enrossint-se.


I aqui, un cop rosses les galeres, ja hi hem afegit el peix ,les verdures i ho hem cobert tot d'aigua.

Ara anem per les verdures que ens "enriquiran " la sopa. En una cassola mitjana, amb un xic d'oli d'oliva les posem a sofregir i les anem remenant, amb una cocció suau però constant, fins que seran una mica rosses i caramelades.En aquest punt hi afegim una mica de pebre vermell dolç i una miqueta de vi blanc, i deixem que se'n vagi l'alcohol. Cobrim les verdures amb aigua i deixem que coguin fins que seran bén toves. En aquest punt ja les podeu triturar, ben fines i reservar el purè que n'obtindreu. Per suposat, podeu prescindir del pebre vermell, i del vi, o  substitur aquest per una copeta de cointreau, o anís, o l'aroma que més us agradi. Es questió que experimenteu i trobeu el camí que més us agradi!!

Aquí teniu les verdures ja triturades. Com veieu, la textura és de puré espès, i això ho aconseguireu quan afegiu l'aigua per coure-les. No cal afegir ni massa ni poca, tan sols la justa.
I ara que ja tenim els tres elements, tan sols queda ajuntar-los. Colarem la sopa de peix, i en una cassola prou gran (que pot ser la mateixa a on heu fet la sopa) ajuntarem el brou de peix, el puré de verdures i el sofregit de ceba i tomàquet concentrat.

 Separem el brou que volguem congelar i el guardem, per exemple, en ampolles de 1 1/2 litre . D'aquestes quantitats que veieu a les fotos, jo n'he fet 3 ampolles, es a dir, gairebé 5 litres que em donaran per 3 àpats. Feina feta no té destorb!!. I quines són  les quantitats que hem de fer de puré, i de sofregit?? I en quina proporció hem de fer la barreja?? Aquestes preguntes les haureu de respondre vosaltres amb l'experiència. Si us agrada cremós i espès, doncs força verdures, si us agrada no tant pujat de sofregit, doncs hi poseu una punta i la producció que us en sobri doncs cap a la nevera, que sempre va bé tenir sofregit per uns macarrons, per un arròs...Això ja ho anireu veient, jo tant sols us dóno una pauta per fer una sopa de peix "important".
Ah!!, i això no s'ha acbat. Per finalitzar, posem a bullir la sopa que haurem decidit reservar i hi afegim arros, mitja tassa de café per persona. Ho deixem 15 minuts i ara si que ja podrem menjar la nostra sopa de peix.
Que aprofiti!!






4 comentaris:

  1. Ho provare de fer fa molt bona pinta gracies.

    ResponElimina
  2. Bones,
    Doncs he seguit les teves recomenacions perquè tenia ganes de canviar la meva recepta de sopa de peix i... ha quedat boníssima !! Moltes gràcies !!!
    Però he de dir que he fet servir tots els estris que tenia a la cuina !!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Silvia, em sap greu aixó dels estris, realment es una nosa, pero m'agrada que t'hagi agradat la sopa. De vegades paga la pena fer serveir tants estris si el resultat és satisfactori... I ja que t'hi poses, sempre pots fer més quantitat i congeles el que et sobrarà, per una altra menjada.
      Bona sopa!!

      Elimina