6 de nov. 2012

CRESTES AL FORN

Seguint en la linea de millorar la nostra alimentació, avui us proposo substituir unes crestes o "empanadilles" fregides per unes de fetes al forn.
En aquest cas tant sols es tracta d'acabar les empanadilles al forn , i aprofitar per pintar-les amb una mica d'ou batut i espolsar-hi pel damunt sèsam cru, que li donarà un toquet molt interessant, al mateix temps que aportarà calci.
Les he fet com sempre, segur que tots teniu la vostra recepta preferida. Aquestes porten un sofregit de ceba i tomàquet,amb una miqueta de sucre i sal, i despres tot barrejat amb ou dur trinxat, tonyina, olives farcides trinxades i formatge ratllat. Són com les que feia a l'escola, i us puc dir que aquell dia els nens fèien festa grossa!!
Les he tingut 15 minuts al forn, a 180º, i l'ultim minut li he posat el gratinador, per acabar de torrar-les.En aquest punt,quedeu-vos al davant del forn amb la port una mica oberta i observant tota l'estona, que els gratinadors són molt traïdors!!.  Són un bon recurs per sopar, o per portar a la feina si sou de la cultura del "tapper". S'aguanten molt bé a la nevera uns quant dies, ben tapades, i despres nomès cal donar-les un cop de microones, o menjar-les fredes, que també son molt bones.

Que vagi de gust!!

4 de nov. 2012

UNES ALTRES BRAVES SÓN POSSIBLES!!

Doncs si, avui us porto una altra forma de fer les "braves" que tant ens agraden, però una mica adaptades als temps que corren. Si,si, ja sé que els més ortodoxes potser em voldreu fer veure que no són les autèntiques, que els falta la màgia del fregit i la textura cruixent que hi dóna... Us dono la raó, però aquestes no estan gens malament com a substitutiu, i eviten tot el tema del fregit.
De fa uns mesos que m'agrada llegir sobre alimentació, dietes, aprofitament dels aliments, tècniques de cocció, etc... En fi, tot allò que està relacionat amb el fet d'alimentar-se!! He vist que entre els nutricionistes, metges i altres professionals  hi ha molts punts de vista, fins i tot contradictoris, però en una cosa que tots coincideixen és que el fregit és una de les tècniques de cocció que hauriem de restringir més. I encara s'hi posen més d'acord en que ,de tots els fregits, el més "prescindible" de tots haurien de ser les patates...Snif!!

Com us estareu imaginant, la cocció de la patata la farem amb el microones, i l'acabem amb el forn.Comencem pelant i tallant les patates a daus, com si les anessim a fregir. Rentem els bocins i els posem a una plata de vidre, que pugui anar al microones i al forn. Els salem i hi posem un fil d'oli














. I ara, molt important, tapem la plata amb paper de film ,mirant que quedi hermètic.















Fiquem la plata al microones i li donem màxima potència durant uns 10 minuts.
Treiem la plata del microones i ,amb molt de compte, li treiem al paper de film. Sortirà molt de vapor de dins, així que al tanto amb les cremades!!

Veureu que les patates s'hauran cuit en un vapor "sec", i s'assemblen a quan les hem fregides en un oli no gaire calent.Ara és el moment  d'"amanir-les".










Podem posar-hi una mica de pebre vermell, orenga, herbes de provença , i un xic de la salsa brava que més ens agradi, o sofregit de tomàquet i una mica de bitxo... En fi, com més us agradi.


Es remena tot, amb compte que no s'aixafin les patates, i es posa al gratinador uns minuts, fins que les patates siguin torradetes i s'hagin "begut" la salsa


I ja està. Aquesta és una forma de fer les patates que els podeu ensenyar als vostres fills adolescents, si voleu que en els seus primers passos a la cuina no manipulin olis roents, i a més, comencin a conèixer que hi ha formes més sanes de menjar coses divertides!!

3 de nov. 2012

LAGAR SANT ANDREU

Ahir vam sopar, per fi, al restaurant Lagar de Sant Andreu (C/ Llenguadoc,6), i dic per fi per que fa temps que hi volíem anar. Com que vivim a prop i hi pasem pel davant moltes vegades, sempre ens ha cridat l'atenció i fins i tot hem buscat informació i opinions a la xarxa. Val a dir que totes les opinions el deixen molt bé, i ,desprès de la visita, no podem més que reafirmar a tots aquells que el recomanen.
Una de les coses que em van semblar més interessants és que hi ha plats, tant dels entrants com dels segons, que els pots demanar en mitges raccions, a un preu molt acurat i gens escasses. Així, quasi tots vam fer dues mitges raccions i un segon , o fins i tot tres mitges raccions i prou. Així pots tastar més coses, i en cap cas el preu es dispara.
Tambè ténen menú degustació ,que no el vam fer però quan tornem el farem. El preu és molt correcte i el vam veure a una taula del costat, i ,la veritat, està molt bé.
El local és molt elegant i tranquil, i s'hi està molt bé. Si hi ha algun "però", es en quant a la música. Està baixeta i no destorba, però en alguns moments la selecció no és la mes adient. Però suposo que això va a gustos.
El personal que ens va atendre, molt professional i molt atent i agradable en tot moment.
Ideal per a una petita celebració  o un sopar tranquil.
I el menjar, tot molt bó. Producte ben tractat, sense pretensions i amb una presentació molt acurada. De ben segur que aviat en tornaran a veure!!
Daus de salmó amb vinagreta de pebre rosa

1/2 racció de morcilla de Burgos amb ganche de poma

Magret d'anc amb taronja,  i milfulls de verdures i formatge de cabra


1/2 racció de broqueta de pollastre i llagostins, amb el seu suc i sèsam

Ous estrellats amb patates i foie poelé

1/2 racció de coca de folgueroles amb escalibada i seitò

1/2 racció d'amanida de contrastos

1/2 racció de pop a la gallega
Us deixo unes fotos dels plats que vam tastar. I falten les fotos de les postres, que no en vam fer. Copa de gelat de llet merengada i mousse de turrò, boníssim, i mojito amb gelat de llimona, que no va agradar a tots en la mateixa intensitat.
Tornarem!!

PATÉ VEGETAL





Avui us porto un patè molt saludable i ,al contrari del que podria semblar, molt potent i gustòs. Es un patè totalment vegetal, a on es combinen les verdures i les llavors, tota una barreja de salut, calci, olis vegetals i fibra. Ideal per esmorçar, en torradetes, o en entrepà, o per sopar, com a dip per a verduretes.
Que us vagi de gust!!!


INGREDIENTS:

  • Ceba de figueres 1 peça mitjana
  • pastanaga 1 peça mitjana
  • pebrot vermell ½ unitat mitjana
  • carbassó 1 peça mitjana
  • un parell de xampinyons grossos
  • uns branquillons de julivert
  • all 4 grills pelats
  • oli extra verge el necessari
  • pipes de carbassa ½ tassa de cafe
  • pipes de girasol ½ tassa de cafe
  • llavors de sesam 1 cullerada sopera

Posem una paella al foc suau i torrem les pipes, a poc a poc i movent la paella per tal que les llavors es torrin per tot arreu sense cremar-se. Les treiem i les reservem.
Sense apagar el foc, ara hi posem les llavors de sesam i tambè les torrem. Sempre a foc suau i movent la paella. Quan comencin a saltar, com les crispetes, ja les podem treure de la paella i reservar.
Mentre hem fet això, haurem anat rentant i tallant les verdures a petits bocins. Penseu que ara, el que farem ,es coure les verdures molt suaument i durant una llarga estona, per tal que perdin la major quantitat d’aigua possible i no se’ns cremin. Per això és molt important que els bocins siguin petits, per tal que la pèrdua d’aigua sigui més eficaç.
Posarem les verdures tallades a la paella on hem torrat les pipes, amb un fil d’oli i a foc molt, molt suau. 


Tapem la paella per tal que les verdures comencin a suar, i les anem coent força estona. Les salpebrem i les anem vigilant, remenant tot sovint... El resultat final ha de ser com una melmelada. Ja veureu que el resultat haurà reduït de volum, ja que gran part d’aquest és aigua de vegetació que s’haurà evaporat.
En aquest procès les verdures hauran concentrat gustos, i hauran guanyat potència ,gracies als torrats que s’hauran generat. En cap cas busquem una “verdura tan sols bullida”, és per això que, insisteixo, la cocció ha de ser llarga i molt curosa. El resultat pagarà la pena!!
Ara, afegim a la paella un xic més d’oli i les pipes i les llavors de sèsam torrades, i ho barregem tot ,amb l’ajuda d’una llengua. Li donem 5 minuts més de cocció, també suau, i ho retirem.



Ho posem al got triturador i ho triturem amb el túrmix, arreglant de sal i pebre. Ho posem a un pot amb tapadora i ho guardem a la nevera, a on se’ns conservarà uns quants dies













Quan serà fred, encarà guanyarà més cos i serà un patè força untuós, ideal per sopar o esmorçar amb unes torradetes.
Per descontat que aquesta es la preparació bàsica, podeu afegir les verdures que volgueu i per suposat les espècies que més us agradin. Li podeu donar un toquet del màrroc, per exemple, amb una mica de canyella i comí en pols. O una mica més ibèric, amb una miqueta de pebre vermell en pols!!